1. 1959-ben a fogorvoshiány miatt Magyarországon fogászokat is képeztek (6/1959.(X. 24.) Eü.M. sz. rendelet).
 2. A fogorvos segítői a fogászati asszisztensek, a klinikai fogászati higiénikusok (dentálhigiénikusok) és a fogtechnikusok. Ezek a végzettségek OKJ-s képzések keretében megszerezhetők.
  Fogorvos rendelője - 1937

 3. Jelenleg 5-féle fogorvosi szakképesítés van:
  1. Konzerválófogászat és fogpótlástan szakorvosa
  2. Dento-alveoláris szájsebészet szakorvosa
  3. Fogszabályozás szakorvosa
  4. Gyermekfogászat szakorvosa
  5. Parodontológus szakorvos
 4. A konzerváló fogászat tárgya a kemény fogszövetek és a fogbél megbetegedéseinek diagnosztikája és kezelései. A kezelések célja a fog eredeti formájának, működésének és esztétikai megjelenésének helyreállítása.
 5. A dento-alveoláris szájsebészethez tartozik:
  1. a fogeltávolítás és a foggyökér eltávolítása fogóval vagy feltárásban
  2. A rendellenes helyzetű fogak eltávolítása
  3. Egyéb szájüregi műtétek elvégzése
  4. A szájüregi gyulladások ellátása
  5. Nyálköves, nyálmirigy-gyulladásos kezelések
 6. A parodontológia a fogágy megbetegedéseinek kezelésével és megelőzésével foglalkozik. (Pl. ínygyulladás, -sorvadás)
 7. Középkori fogászatA legrégibb fogtömőanyag az amalgám, amelyet már az ókori Kínában is alkalmaztak időszámítás szerint 600 körül. A modern fogorvoslás számára az anyagot Louis Regnard találta fel 1818-ban.
  Az amalgám fogorvosi alkalmazása egyes országokban (Svédország, Norvégia) már tiltott, mivel az amalgámtömésekből higany és réz juthat a szervezetbe. A világ nagyobbik felén ugyanakkor az az álláspont, miszerint ezek mennyisége a táplálkozással egyébként is a szervezetbe kerülő mennyiség felét teszik ki csupán, és a kutatási eredmények nem igazolták egyértelműen káros hatás kiváltását.
 8. Fogszabályozásra utaló leletek már az ókori görög sírokból is előkerültek. Az első – mai értelembe vett – fogszabályozó készülék Pierre Fauchard nevéhez fűződik (1728)
 9. A tejfogaknak nem csak a megfelelő harapás és rágás, valamint a beszédhangok helyes képzésének kialakulásában van fontos szerepük. Ezeken kívül lényeges a helyfenntartó szerepük is. Ha a tejfogat túl hamar eltávolítják, az két problémát is okozhat.
  1. A korán előtörő maradó fog beszűkíti a később megjelenő fogak helyét, ezért azok rendezetlenebben nőnek ki.
  2. A maradó fog rossz pozícióban bújik elő, vagy előfordulhat, hogy egyáltalán nem tör elő.

A bejegyzés trackback címe:

https://szolgalatodra.blog.hu/api/trackback/id/tr7313753694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.