Kedvenc cicánk, kutyánk, papagájunk vagy egyéb kisállatunk elvesztése többnyire komoly lelki és anyagi terhet jelent. A szeretett lény eltávozását meggyászoljuk akkor is, ha az "csak" egy kisállat volt. Emellett gondoskodnunk kell végső nyughelyéről is. Valamelyest megkönnyítheti kedvencünk elvesztésének feldolgozását, ha méltóképpen veszünk búcsút tőle.

Síremlékek kisállattemetőben

Kegyeleti szolgáltatások

Sírkő variációkAkár saját kertünkben, akár kisállattemetőben hantoljuk-hantoltatjuk el kisállatunkat, biztosítsunk számára méltó temetést!
Saját területünkön történő temetésnél körültekintően válasszuk ki a sírhelyet! A 71/2003. (VI. 27.) FVM rendelet 5. § (2) pontja pontosan meghatározza, milyen szabályokat kell betartanunk. Otthoni elhantolásnál is készíttethetünk számára koporsót vagy - ha a hamvasztást választjuk - urnát. Sírjára helyezzünk virágcsokrot és természetesen búcsúzzunk is el tőle!
A kisállattemetőkben természetesen több évre megváltható a sírhely, melynek kiválasztásánál itt segítségünkre lesz a szolgáltató. A kisállat helyszínre szállításában, de akár a mi szállításunkban is számíthatunk rájuk. A búcsúztatót követő temetéshez rendelhetünk koporsót vagy urnát, a sírra pedig kopjafát, sírcsokrot, koszorút. Ha távolabb lakunk, - vagy tudjuk, hogy nem lesz időnk rendszeresen látogatni a sírt - érdemes sírgondozást is kérni. Virágokat is ültetnek a sírra. A későbbiekben készíttethetünk sírkeretet, kőlapot, sírkövet, síremléket, szobrot is eltávozott kedvencünk emléke megőrzésére.

Hamvasztás

KőurnaSokan vannak, akik szeretnék kedvencük hamvait mindig a közelükben tudni - akár a könyvespolcon vagy egy szekrényen, asztalon. Mások számára komoly problémát jelent kisállatuk tetemének elhelyezése, szállítása. A mobil állathamvasztó krematóriumok segítségével ma már könnyen végrehajtható az ehhez szükséges hamvasztás.
Ha nincs saját kertünk, akár egy parkolóban is sor kerülhet e szomorú eseményre. A tévhitekkel ellentétben a hamvasztásnál nincs sem füst-, sem szagkibocsátás. Jelen lehetünk mi is, ezért kérhető kegyeleti szertartás is. Eltávozott fehér egerünk, papagájunk, macskánk, kutyánk vagy más kisállatunk méretétől függően az egész művelet nem tart tovább 1-4 óránál.

Kegyeleti kellékek

EmlékplakettKisállatunk végső nyugovóra helyezése előtt-után a kegyeleti kellékek bőséges kínálatából választhatunk. Ha koporsós temetést szeretnénk, érdemes először az adott kisállattemetőnél érdeklődni a lehetőségek felől. Ők valószínűleg segíteni tudnak a kopjafa és a koporsódísz kiválasztásában is. Ugyanitt rendelhetünk sírcsokrot, koszorút is.
Ha urnában szeretnénk elhelyezni kedvencünk hamvait, ugyanúgy igénybe vehetjük a kisállattemetők kegyeleti szolgáltatásait, mint koporsós temetésnél. Az urna megrendelése-kivitelezése - ha egyedit szeretnénk - ugyanakkor több napot is igénybe vehet. Ez nem okoz gondot, mivel hamvasztás után - ha nem kérünk tőlük urnát - jól záródó műanyag tasakban helyezik el a hamvakat.
Az urna megrendelésénél feltétlenül vegyük számításba, hogy bel- vagy kültérre szánjuk-e! Nagyon szép lézergravírozott fa urnák kaphatók például. Ezek elhantolva tönkremennének, azonban egy szekrény polcán elhelyezve évtizedekig velünk maradhatnak bennük kedvencünk hamvai. Ha a temetést választjuk, ahhoz időjárásálló urna szükséges. Az ugyancsak lézergravírozott gránit-műkő urnák tökéletesen megfelelnek erre a célra.
Kisállatunk emlékének megőrzésében óriási segítséget jelentenek a különböző emléktárgyak. A sírján elhelyezett egyedi sírkő, síremlék vagy emléktábla minden látogatásnál eszünkbe juttatja majd a legkedvesebb közös órákat-napokat. Hasonló szerepe lesz a polcunkon egy emléktáblának vagy plakettnek is, ha arra kedvencünk fotója vagy egy közös fotónk kerül rá lézergravírozással. Ne habozzunk megrendelni ezeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://szolgalatodra.blog.hu/api/trackback/id/tr798273748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása