2012. októberében a Magyar Posta elvesztette eddigi monopolhelyzetét. Már eddig is sok magánkézben lévő cég végzett csomagszállítást, szórólapterjesztést és más hasonló nem kizárólagosan postai feladatot. Az 50 grammnál könnyebb küldemények szállítását magánposták számára is lehetővé tévő törvény a szolgáltatások színvonalát feltehetően javítani fogja.

postagalamb.jpg

A holló, avagy a Magyar Posta

mobilposta.jpgAz utóbbi évek adatai alapján nem lehet panaszunk a Magyar Posta szolgáltatásainak színvonalára. Egyéb tevékenységük mellett évente sok száz millió levelet és milliónál több csomagot kézbesítenek. Teszik mindezt az EU követelményeit meghaladó gyorsasággal és minőséggel. Árai sem horribilisek, bár az idén is emelték azokat.
A szabványméretű levél díja 30 g-ig 110 Ft. Az elsőbbségi levelet 140 Ft-ért viszik el. Egy normál méretű "bélyeges boríték" 120 Ft-ba kerül, tehát a boríték ára ténylegesen mindössze 10 Ft.
Postahivatalokat és mobilpostákat is üzemeltet a Magyar Posta. Az itt nyújtott postai szolgáltatások köre már-már túlzottan is bő. Azt már megszoktuk, hogy a kis ablakok mellett különféle sorsjegyek díszelegnek. Hozzáedződtünk az időnkénti könyvárusításokkor kerülgetendő könyvespolcokhoz is. Ezek után megjelentek a kis vitrinek, szekrénykék különféle megvásárolható játékokkal, használati tárgyakkal. Az üvegfalak belső oldala kifejezetten zsúfolttá vált az odagyömöszölt szaloncukroktól, cukorkáktól, ropitól. Mindezt betetőzvén a kedves pénztáros hölgy csekkünk kifizetése után kedvesen érdeklődik is, nem óhajtunk-e esetleg egy Tibi csokit vásárolni.

A galamb, a bagoly és a többiek

bagolyposta.jpgA Magyar Postának már évek óta konkurenciát jelentenek a futárcégek. A lengyel Integer.pl cégcsoport 300 csomagküldő terminál kihelyezését tervezi. A külföldi postai szolgáltatást végző magánvállalatok évek óta méregetik a magyar piacot a liberalizációra várva. Európa számos országában működnek levélszolgáltató magáncégek. Megemlíthetjük többek közt a Mail Express, IMEX, CityMail, Adrexo levélszolgáltató cégeket. A Feibra Kft., mely az osztrák postához tartozik, már január legelején beadta kérelmét. Kezdetben Budapesten és 15 környező településen nyújtana szolgáltatást saját dolgozókkal. Első körben hiánypótlásra kérték a Kft.-t. Jelenleg a hatósági engedély megérkezésére várnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://szolgalatodra.blog.hu/api/trackback/id/tr285242959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása