A hangya és a csótány olyan lakótársak, amelyektől sokan irtóznak. Megjelenésükkor igyekszünk minél hamarabb megszabadulni tőlük. Milyen hatékony módszerekkel tehetjük ezt?

Csótányirtás

Hangya

HangyákA hangya ártalmatlan lénynek tűnik. Bár vannak, akik félnek tőle, békésen jön-megy, amíg nem érzi veszélyben magát vagy a bolyt. Csípése kevesebb kellemetlenséggel jár, mint a bolháé vagy ágyi poloskáé. A gond vele leginkább az, hogy sok van belőle. A hangya ugyanis olyan, mint a baj - nem jár egyedül. A hangyabolyban pár száz vagy pár ezer, de akár milliónyi hangya is élhet. Ezek többsége dolgozó - őket szoktuk látni szép libasorban vonulni a kockacukorhoz vagy a leesett süteménymorzsához. Szaporodási időszakban szárnyas hangyákkal is találkozhatunk. Ezek jóval nagyobbak és ijesztő gyorsasággal népesíthetnek be egy-egy szobát.
Magunk is próbálkozhatunk irtásukkal boltban kapható rovarirtó spray vagy hangyacsapda segítségével. Ez utóbbi a szárnyas hangyák ellen lényegében hatástalan. Ha rovarirtó szakemberhez fordulunk, ő permetezéssel segít nekünk. A hangyák vonulási útvonalát, a küszöböket, sarkokat kezeli. A felhasznált vegyszerek meleg vérű állatokra nem veszélyesek. 1-2 hétig nem ajánlott felmosni a kezelt területet.

Csótány

Német csótányA csótány a hangyánál ritkábban fordul elő lakásban, de jelenlétének tudata kellemetlenebb. A világon gyakorlatilag mindenütt elterjedt, igen szapora és rendkívül alkalmazkodó rovar. Hazánkban négy faja él, ezek közül a legismertebb a német csótány, vagy más néven svábbogár. Nagyjából másfél centiméter hosszúságú, barnás színű rovar. Konyhákban, szeméttárolók környékén, élelmiszerboltokban, mosodákban akár még a plafonon is láthatjuk. Az amerikai vagy közönséges csótány szintén gyakori. Mindegyik csótányfaj éjszaka aktív. Mivel betegségeket terjeszthetnek, irtásuk fontos.
Mivel nappal rejtőzködnek, irtásuk nehezebb, mint a hangyáké. Érdemes rovarirtó szakemberhez fordulni csótányok észlelésekor. A legegyszerűbb módon csótányirtó géllel pusztítják el őket. Ilyenkor 3-6 mm átmérőjű gél pontokat tesznek a csótányok vélhető előfordulási helyeire. Ez a csalétek csak a csótányokra mérgező. A másik módszernél az előzőhöz hasonlóan egy sávban végig permetezik a sarkokat, széleket, küszöböket, repedéseket és egyéb búvóhelyeket. A két módszer kombinálható is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szolgalatodra.blog.hu/api/trackback/id/tr515411927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása